Kalın bağırsak kanseri, ortalama risk grubundaki bir insanın yaşam boyu karşılaşması olasılığı yaklaşık %4,5 olan oldukça sık görünlen bir kanser türüdür. Doğru zamanda yapılacak tarama testleri ile erken teşhisi mümkün olan bu hastalık, erken evrede tamamen kontrol altına alınabilen kanserler arasındadır.
Bunların dışında sorularınız için can.karaca@ieu.edu.tr adresinden veya Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. Tetkikleriniz ile ücretsiz olarak muayeneye gelip görüşebilir ve fikir alabilirsiniz.
Kalın bağırsak kanseri (kolorektal kanser), birçok faktörün etkileşimi sonucunda ortaya çıkabilen bir kanser türüdür. Risk faktörleri kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve birden fazla faktörün bir araya gelmesi kolorektal kanser riskini artırabilir.
Kalın bağırsak kanseri taraması, erken teşhis ve tedavi için oldukça önemlidir çünkü bu kanser türü erken aşamalarda teşhis edildiğinde daha iyi tedavi şansları sunar. Taramaya başlama yaşı çeşitli kayanklara ve kişinin risk kategorisine göre değişmekle birlikte üzerine en sık fikir birliğine varılan yaş, ortalama riskli bireyler için 50 yaştır. Aşağıda kalın bağırsak kanseri taraması için güncel seçenekler yer almaktadır. Bu seçeneklerin her birinin kendisine göre avantaj ve dezavantajları olup sizin için uygun olan yöntemi hekiminize danışmanız önerilir.
Diğer kanser türlerinde olduğu gibi kalın barsak kanserinde de teşhisten sonra yapılması gereken ilk şey klinik evrenizin belirlenmesidir. Hastalığınızın klinik evrelemesi akciğerler ve tüm karnın görüntülendiği ilaçlı bir tomografi veya PET/BT ile yapılabilir. Hastalığınız kalın barsağın çıkışında yer alan rektum bölgesinde değilse ve vücudunuzun başka bölgesine sıçrama yapmadı ise öncelikli olarak cerrahi tedavi ile devam edilir. Rektum kanserlerinin büyük çoğunluğunda veya hastalık sıçraması varsa öncelikle kemoterapi ve radyoterapi almanız gerekebilir.
Kalın bağırsak kanseri olan hastaların yaklaşık %20'sinde teşhis anında karaciğerde sıçrama mevcuttur. Bundan yaklaşık 20 yıl kadar önce bu durumdaki hastaların tedavisi ile ilgili seçenekler oldukça sınırlıyken günümüzde kemoterapi seçeneklerinin gelişip çeşitlenmesi ve cerrahi tekniğin ilerlemesi sayesinde artık karaciğerin her iki lobuna sıçramış çok sayıda metastazı bulunan hastalarda dahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
© 2023 - Tüm içeriğin fikri mülkiyeti Dr. Can Karaca'ya aittir.