Tanı araçlarının çeşitlenip gelişmesi ve sağlık hizmetine ulaşımın yaygınlaşması ile giderek artan sıklıkla karaciğer kitleleri ile karşılaşılmaktadır. Bu kitleler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. Bu kitlelerin dikkatli olarak değerlendirilmesi gerekir.
Bunların dışında sorularınız için can.karaca@ieu.edu.tr adresinden veya Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. Tetkikleriniz ile ücretsiz olarak muayeneye gelip görüşebilir ve fikir alabilirsiniz.
Herhangi bir sebeple karaciğer görüntülemesi uygulanan 100 kişiden yaklaşık 6'sında karaciğerde kitle saptanmaktadır. Bu saptanan kitlelerin ne kadarının iyi huylu olduğu konusunda net bir istatistik bulunmamakla birlikte daha büyük bir çoğunluğunun iyi huylu olduğu tahmin edilmektedir. Ancak iyi huylu olanlarının dahi bir kısmında ameliyat gerekliliği doğabileceğinden her karaciğer kitlesinin, karaciğer hastalıklarının cerrahisi konusunda uzmanlaşmış bir cerrah tarafından kişi özelinde değerlendirmesi gerekir.
Karaciğerde saptanan kitleleri iyi huylu ve kötü huylu olanlar olarak iki grupta sıralamak gerekirse; iyi huylu olanlar:
kötü huylu olanlar ise:
şeklinde özetlenebilir. Hekiminiz uygun görüntüleme yöntemleri ve gereğinde kan tahlilleri ve biyopsiler ile teşhisinizi netleştirmeli ve sizin için uygun olan tedavi veya takip planını sizinle görüşmelidir.
Hemanjiomlar:
Karacciğer hemanjiyomları en sık görülen iyi huylu karaciğer kitlesidir. Hemanjiyom her yaşta görülebilse de çoğunluğu (yüzde 80'e kadar) 30 ila 50 yaş arasındaki hastalarda teşhis edilmektedir. Kadınlarda yaklaşık 3 kat daha sık görülür. Çoğunlukla tektir ancak birden fazla hemanjiyom mevcut olabilir. Hemanjiyomlu hastaların çoğunda hiçbir şikayet olmaz ve mükemmel bir klinik seyre sahiptir. Çok nadiren şikayete yol açan veya teşhis konusunda emin olunmadığında ameliyat gerektirebilir. Bunu dışında net bir teşhis konulduktan sonra takibe dahi gerek olmayabilir.
Fokal Nodüler Hiperplazi (FNH):
Merkezi bir yıldız şeklinde yara dokusunu çevreleyen irileşmiş karaciğer hücrelerinin çoğalmasından oluşan iyi huylu bir karaciğer lezyonudur. Tipik olarak FNH kadınlarda daha sık görülen ve genelde tekli rastlanılan bir lezyondur. Herhangi bir belirti vermeden tesadüfen saptanan kitlelerde teşhis konusuda şüphe yoksa ameliyat veya düzenli takip gerekmez. Şikayetleri olan veya teşhisinden emin olunamayan hastalarda kitleyi çıkartmak gerekebilir. Bu genellikle hastaya en az zarar verecek şekilde yapılmalıdır.
Adenomlar:
Hepatoselüler adenom tetkiklerde normal görünen bir karaciğerde gelişen, nadir görülen, katı, iyi huylu bir karaciğer lezyonudur. Genelde tektir ve östrojen içeren ilaçların kullanımıyla bağlantılı olarak genç kadınlarda bulunur. Adenomu bulunan hastalarda östrojen içeren ilacın kesilmesi ve kitlenin bir süre takip edilmesi gerekir. Adenomlarda özellikle de büyük boyutlu olanlarda kanama riski olabilir ve kanser açısından risk oluşturabilir.
Rejeneratif nodüller:
Rejeneratif nodüller karaciğer hasarına yanıt olarak gelişir ve karaciğer hücrelerinin ve bunları çevreleyen bağ dokusunun çoğalmasından oluşur. Genellikle siroz hastalığında görülürler ve hastalığın erken göstergesi olabilirler.
Hepatoselüler kanser:
Hepatoselüler kanser, özellikle herhangi bir nedene bağlı sirozu veya kronik hepatit B virüsü enfeksiyonu olan hastalarda veya diğer kronik karaciğer hastalığına yol açan hastalıklara bağlı gelişen, karaciğerin kendi hücrelerinden köken alan bir tümörüdür.
Teşhisi, risk taşıyan hastalarda karaciğer dinamik kontrastlı BT veya MRG ile konulabilir.
Hem kemoterapilere hem de ışın tedavisine dirençli bu tümörün en etkili tedavi yöntemi karaciğer naklidir. Karaciğer nakli yapılamayan hastaların bir kısmı için cerrahi olarak kitlenin çıkarılması denenebilir ancak karaciğer nakline kıyasla bu tedavi yönteminde hastalığın tekrar etmesi riski yüksektir.
Kolanjioselüler kanser:
Kolanjiyokarsinomlar (safra kanalı kanserleri), iç ve dış safra kanallarını kaplayan hücrelerden kaynaklanır ve hastalığın erken evresinde nadiren teşhis edilebilir. Tıpkı karaciğer kanseri gibi ameliyat dışı tedavilere oldukça dirençli olan bu kanserin mümkün olan tüm hastalarda ameliyat ile tedavi edilmesi gerekir.
Metastatik kanserler:
Lütfen detaylı bilgi için tıklayın.
© 2023 - Tüm içeriğin fikri mülkiyeti Dr. Can Karaca'ya aittir.