Karaciğerinizde tesadüfen saptanan kistlerin çoğu iyi huyludur ve genelde iyi seyirlidir. Ancak kistlerin kötü huylu olanları veya kötü huylu olmasa dahi ameliyat gerektirenleri de bulunmaktadır. Aşağıda karaciğer kistlerinin olası sebepleri ve tedavileri ile ilgili soruları bulabilirsiniz.
Bunların dışında sorularınız için can.karaca@ieu.edu.tr adresinden veya Whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz. Tetkikleriniz ile ücretsiz olarak muayeneye gelip görüşebilir ve fikir alabilirsiniz.
Basit kistler, safra kanalları ile bağlantısı olmayan, genelde karaciğerin sağ yarısında ve daha sık olarak kadınlarda rastlanan karaciğer kistleridir. Boyutları milimetrelerden 15 - 20 santim gibi devasa ölçülere kadar değişebilir. Belirti vermeyen ve 4 santimetreden küçük basit kistler teşhis kesinleştikten sonra takip veya tedavi gerektirmezler. Ancak boyutu itibariyle şikayetlere sebep olan kistler kapalı ameliyat ile kistin karın zarına boşaltılarak sıvının emilmesini sağlayan basit ameliyatlardan, karaciğerin işleyişini bozacak derecede safra yolları ve damarlara baskı yapan kistlerin çıkarılmasını gerektiren daha karmaşık ameliyatlara kadar değişen çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilir.
Ekinokokkus Granülozus veya daha çok bilinen adıyla "köpek kisti" en sık olarak karaciğere yerleşse de vucudun kemik dahil neredeyse tüm organlarına yayılabilen bir parazit hastalığıdır. Bu parazit insanlara sıklıkla doğru temizlenmemiş sebzelerden bulaşır. Hastalığın birden fazla organda olması tedavisini oldukça güçleştirir. Karaciğere sınırlı hastalığı olanlarda kistin yerleşimi, görünümü, sayısı ve boyutuna göre yalnızca ilaç tedavisinden kistten etkilenen karaciğer alanının ameliyat ile çıkarılmasına kadar değişen farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Hekiminiz, kistinizin durumunu değerlendirdikten sonra size en uygun tedavi seçeneğini size açıklayacaktır.
Kadınlarda daha sık görülmekle birlikte karaciğerin özellikle görüntüleme çalışmalarında çok odalı görünen kistleri seröz veya müsinöz (içerdikleri sıvının özelliklerine bağlı bir sınıflandırma) kistadenom veya kistadenokarsinom gibi kanser riski taşıyan ve veya doğrudan kanser olan kistler olabilir. Bu tür kistler görüldüğünde, bu kistlerin kanser olup olmadığının ayırdımı biyopsi (parça alma) ile yapılamaz. Çünkü biyopside zarın tamamının tek parça halinde alınması imkansız olduğu gibi, kistin kanserli hücre içermesi durumunda bu hücrelerin kistin delinmesi ile tüm karın zarına yayılması ihtimali vardır. Bu tür şüpheli kistlerin istisnasız hepsinin, kistin zarına zarar vermeden bir bütün halinde çıkarılması ve patolojik incelemeye tabi tutulması gerekir.
© 2023 - Tüm içeriğin fikri mülkiyeti Dr. Can Karaca'ya aittir.